Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Unijne badanie wykazało, że żywność ekologiczna jest zdrowsza i lepsza
08.11.2007
Partnerzy europejskiego projektu stwierdzili, że niektóre ekologiczne artykuły żywnościowe, takie jak owoce, jarzyny i mleko mogą mieć więcej wartości odżywczych niż produkty wytwarzane w sposób nieekologiczny.
Mogą też zawierać większą ilość przeciwutleniaczy, które - jak się uważa - zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów.

Pierwsze wyniki projektu Quality Low Input Food (QLIF) dotyczącego wysokojakościowej żywności wytwarzanej w systemie niskonakładowym wykazały, że ekologiczne owoce i warzywa zawierają nawet do 40 procent więcej przeciwutleniaczy niż produkty z upraw nieekologicznych. Jeszcze większe różnice zauważono w przypadku mleka, którego ekologicznie uzyskiwane gatunki zawierały nawet do 60 procent więcej przeciwutleniaczy i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Koordynator projektu, profesor Carlo Leifert z Newcastle University w Wielkiej Brytanii, przekazał prasie ustalenia największego jak dotąd projektu badawczego poświęconego zaletom rolnictwa ekologicznego i ekologicznej żywności. Powiedział, że wyniki wskazują, iż spożywanie żywności organicznej stanowi ekwiwalent zjedzenia w ciągu dnia dodatkowej porcji owoców i warzyw.

- Teraz istnieje wystarczająca liczba dowodów, że poziom dobrych substancji w produktach ekologicznych jest wyższy. Dlatego domagamy się, żeby FSA uznała teraz i potwierdziła publicznie odżywcze zalety żywności ekologicznej produkowanej w dobrze zarządzanych ekologicznych systemach uprawowych - powiedział profesor Leifert.

W ramach czteroletniego projektu badacze z Newcastle University hodowali bydło i uprawiali owoce i warzywa, takie jak kapusta, sałata, marchew, ziemniaki oraz pszenicę w ekologicznych i nieekologicznych gospodarstwach rolnych w całej Europie. Potem porównywali takie cechy, jak smak i wartość odżywcza.

Ustalenia projektu stoją w sprzeczności z informacjami podawanymi przez brytyjską rządową Agencję ds. Standardów Żywności (FSA), które obecnie sformułowane są następująco: "Konsumenci mogą też woleć kupować żywność ekologiczną, ponieważ uważają, że jest ona bezpieczniejsza i ma więcej wartości odżywczych niż inne produkty żywnościowe. Jednak dokładne rozważenie aktualnych danych naukowych nie pozwala na potwierdzenie tej opinii".

Projekt rozpoczął się w marcu 2004 r. i otrzymał dotację w wysokości 18 milionów euro ze środków obszaru tematycznego "Jakość i bezpieczeństwo żywności" szóstego programu ramowego UE (6PR). Konsorcjum projektowe tworzy około 31 ośrodków badawczych, przedsiębiorstw i wyższych uczelni w Europie i poza jej granicami. Ich wspólnym celem jest zwiększenie wartości zarówno dla konsumentów, jak i dla producentów przy zastosowaniu podejścia "od stołu do gospodarstwa".

Profesor Leifert powiedział, że on i jego zespół chcą teraz zbadać, jakie mechanizmy sprawiają, że metody rolnictwa ekologicznego w porównaniu z metodami nieekologicznymi prowadzą do takich wysokich zawartości zdrowych składników odżywczych.

Rzeczniczka organizacji Soil Association powiedziała prasie, że ustalenia projektu wykazały, iż FSA powinna zmienić swoje stanowisko i że mogłoby to zapoczątkować istotną zmianę w tym, co kupują konsumenci.

Według badania rynkowego europejscy konsumenci chcą smacznej, bezpiecznej, przystępnej cenowo i mającej wartości odżywcze żywności, która nie niszczy środowiska. Rolnictwo "niskonakładowe", które dąży do unikania stosowania syntetycznych pestycydów i nawozów sztucznych mogłoby stać się odpowiedzią na zapotrzebowanie konsumentów.

Oczekuje się, że ostateczne wyniki projektu zostaną opublikowane w ciągu najbliższych 12 miesięcy w czasopiśmie recenzowanym przez środowiska branżowe.

Źródło: Cordis
KOMENTARZE
Newsletter