Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
UE: więcej pestycydów w żywności
02.09.2008
Od 1. września w Unii Europejskiej obowiązują nowe, podwyższone normy zawartości pestycydów w środkach spożywczych.
Zmiana regulacji spowodowała protesty ekologów: ostrzegają oni, że zbyt wysokie stężenie pestycydów może prowadzić do problemów zdrowotnych, szczególnie u dzieci.

Celem wprowadzenia nowych norm dotyczących zawartości pestycydów ma być ułatwienie międzynarodowego handlu środkami spożywczymi. Ekolodzy ostrzegają jednak, że spowoduje to wzrost narażenia konsumentów na związki szkodliwe dla zdrowia znajdujące się w szczególności w warzywach i owocach.

W przypadku pomarańczy normy zawartości pestycydów zostały podniesione aż sześćdziesięciokrotnie.


Marcin Kubiak
źródło: stern.de/DPA
KOMENTARZE
news

<Maj 2025>

pnwtśrczptsbnd
28
29
Wzorcowanie i kwalifikacja wag
2025-04-29 do 2025-04-29
1
2
3
4
5
6
Estetica Expo
2025-05-06 do 2025-05-08
7
10
11
14
16
Kongres POZ & AOS
2025-05-16 do 2025-05-17
17
18
20
22
24
25
31
1
Newsletter