Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Tworzenie profili składników odżywczych żywności - raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
13.12.2007
EFSA opublikował raport podsumowujący ostatni przegląd naukowy dotyczący tworzenia tych profili.
A mianowicie warunki dotyczące składu środków spożywczych, które będą decydować o możliwości stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych na opakowaniach produktów spożywczych wprowadzanych na terenie Unii Europejskiej.

Komisja Europejska musi ustanowić system profili składników odżywczych żywności do 19 stycznia 2009 roku. W tym celu Komisja zasięga opinii Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ma za zadanie wyjaśnienie z naukowego punktu widzenia wszystkich możliwych aspektów.

Podsumowanie działań EFSA jest dostępne:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178667568794.htm
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/Scientific_Document/nda_report_nutrient_profiling.pdf

Pełny raport natomiast będzie dostępny:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/ScientificOpinionPublicationReport/efsa_locale-1178620753812_EFSAScientificColloquiumReports.htm

Źródło: pfpz.pl
KOMENTARZE
Newsletter