Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Toksyczne wina we Włoszech
04.04.2008
Inspektor kontroli produktów rolnych ustalił, że 70 milionów litrów wina zawierającego nawozy i kwas solny znajduje się na sklepowych półkach we Włoszech. O skandalu ze skażonym winem w roli głównej donosi włoski tygodnik "L’Espresso".


Podkreśla się, że zanieczyszczenie dotyczy nie tylko najtańszych win w cenie do 2 euro, ale również najlepszych gatunków tego trunku, między innymi słynnego Brunello.

Ponad to we Włoszech dochodzi do fałszowania wina. W Sienie skonfiskowano około 600 tysięcy butelek podrabianego wina, sprzedawanego jako Brunello.

Z ustaleń kontroli wynika, że do wina dodawano wodę i szereg szkodliwych substancji chemicznych, co obniżało koszt jego produkcji aż o 90%.

W aferę zamieszane jest 20 wielkich producentów z Apulii, Sycylii oraz z północy kraju. Dotychczas skonfiskowano jedynie niewielką część tej produkcji, reszta nadal znajduje się w sprzedaży.

Źródło: PAP
KOMENTARZE
Newsletter