Autorzy podgrzewali wodną skrobię ziemniaczaną do powstania roztworu a następnie ochładzali ją. W ten sposób otrzymali rozciągający się żel. Prace prowadzone były głównie na skrobi ziemniaczanej, ale podejmowano również próby na skorbi kukurydzianej. Steeneken i Woortman napisali w Food Hydrocolloids, że skobia SHL w temperaturze 4-20stopni Celsjusza jest o wiele bardziej skuteczna niż inne żelująca maltodekstyny.
TNO opracowało nowe środki żelujące
Żele wykonane ze skrobi o wysokim stopniu przegrzania(SHL), które poddaje się chłodzeniu mogą służyć jako niedrogi zamiennik tłuszczów.
Autorzy podgrzewali wodną skrobię ziemniaczaną do powstania roztworu a następnie ochładzali ją. W ten sposób otrzymali rozciągający się żel. Prace prowadzone były głównie na skrobi ziemniaczanej, ale podejmowano również próby na skorbi kukurydzianej. Steeneken i Woortman napisali w Food Hydrocolloids, że skobia SHL w temperaturze 4-20stopni Celsjusza jest o wiele bardziej skuteczna niż inne żelująca maltodekstyny.
KOMENTARZE