Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Test na alergeny w żywności
29.09.2009
Przetwórcy żywności mogą być w stanie wykryć śladowe ilości alergenów pokarmowych w swoich produktach w przeciągu kilku minut. Dzięki nowemu systemowi testów przygotowywanemu w Niemczech.
Federal Institute for Risk Assessment (BfR) ma na celu stworzenie błyskawicznego systemu testów mającego na celu łatwiejsze, tańsze i bardziej wrażliwe metody wykrywania alergenów w żywności. Metoda ta ma być gotowa do użytku na początku 2012 roku.

System ten ma opierać się na trzech metodach: PCR, ELISA oraz kombinacji obydwu. Oznacza to, że wymagane odczynniki będą powszechnie dostępne tym samym metody mogą być stosowane na całym świecie przez producentów i inspektorów.

BfR twierdzi, że różne rodzaje alergenów mogą być badane równocześnie również te, które do tej pory były trudne do wykrycia. Testy mają pomóc producentom żywności zmniejszenie lub całkowite usunięcie alergizujących składników, które docierają do żywności w sposób niezamierzony.

W ramach wspólnoty międzynarodowej toczona jest dyskusja na temat wprowadzenia progów dla alergenów w różnych krajach. Powtarzalność istniejących metod nie pozwala jednak na ustalenie takich progów.
KOMENTARZE
Newsletter