Temperatura ma większe znaczenie dla jakości pomidorów niż światło?
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych i Rozwoju (Neiker - Technalia) w Hiszpanii zakwestionowali, że jakość pomidorów zależy nie tylko od światła naturalnego, lecz również decydującym czynnikiem jest temperatura.
Badania naukowców polegały na sprawdzeniu jakości pomodorów wyhodowanych w różnych warunkach dostępu światła i ciepła. Przeprowadzili oni ocenę różnych czynników organoleptycznych takich, jak smak i tekstura, Ponadto ustalili wartość odżywczą owoców, m.in. ich kwasowość, zawartość substancji rozpuszczalnych, związków fenolowych oraz pH i ilość witaminy C. W tym celu jedna grupa pomidorów była narażona na natężenie światła słonecznego pomiędzy 30 a 50%. Jest to dużo mniejsza wartość niż np. w uprawach tych warzyw na południu Połwyspa Iberyjskiego. Natomiast drugą grupę pomidorów poddali 100% natężeniu światła.
Następnie rośliny były posiane w szklarniach bezpośrednio do gleby bez dodatkowego ogrzewania. Dzięki malej powierzchni upraw, powietrze mogło swobonie tam wymieszać się, co pozytywnie wpłynęło na otrzymanie i zachowanie średniej temperatury w szklarni.
W końcowej ocenie organoleptecznej okazało się, że jakość owoców w dwóch grupach była porównywalna. Natomiast ilość pomidorów hodowanych w warunkach o niższym natężeniu światła była mniejsza niż tych, gdzie światła było najwięcej.
Obecnie naukowcy skupiają się na zmniejszeniu temperatury upraw bez zmiany ich jakości. Takie odkrycie pozwoliłoby na obniżenie kosztów związanych z energią. Ponadto badania również będą dotyczyć takich roślin,jak truskawki, ogórki, mely i arbuzy.
KOMENTARZE