Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Syrop kukurydziany - słodki i niebezpieczny
19.02.2010
Obecnie do większości produktów spożywczych, a szczególnie dietetycznych, zamiast cukru jest dodawany syrop kukurydziany. Spożycie jednak tych wyrobów może być niebezpieczne dla zdrowia człowieka.
Syrop kukurydziany ze względu na tanie koszty produkcji oraz właściwości smakowe - jest on słodszy od cukru, powszechnie jest używany w przemyśle spożywczym jako środek słodzący. Głównym składnikiem tej substancji jest fruktoza dobrze przyswajana przez układ trawienny człowieka podczas spożycia owoców lub jagód. Natomiast konsumpcja słodkich napojów oraz produktów spożywczych zawierających ten cukier jest niebezpieczna.

Według dietetyków, spożycie syropu kukurydzianego w dużych ilościach może być przyczyną wielu chorób wątroby oraz układu krwionośnego. Oprócz tego ten środek słodzący dzięki zahamowaniu wytwarzania hormonu „sytości”- leptyny, zwiększa apetyt, a zatem powoduje większe ryzyko zachorowań na otyłość oraz cukrzycę typu drugiego.

Według danych statystycznych, w Stanach Zjednoczonych od 1975, gdy masowo zaczęto dodawać syrop kukurydziany do produktów spożywczych, liczba osób chorych na te dolegliwości znacznie się zwiększyła.
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter