Zwycięskie zatwierdzenia obejmują syntetyczne wersje likopenu z Lycored, BASF oraz DSM. Zatwierdzenia nadal są wpisywane przez ustawodawców, ale jak podkreślają jest to już tylko formalność i nastąpi to w ciągu kilku tygodnii.
Naturalne formy likopenu były dostępne jako dodatki do żywności, suplementów oraz barwniki przed majem 1997 roku, co uchroniło je przed koniecznością starania się o status Novel Food. Opinia Europejskiego urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zatwierdzająca syntetyczny likopen za bezpieczny składnik żywności, została wydana w kwietniu 2008 r. Decyzja w sprawie jego statusu jako barwnika dla żywności nie została dokonana.
Składnik Redivivo, firmy DSM, może być stosowany w :
- suplementach diety na poziomie 15 mg / dobę;
- napojach na bazie owoców/warzyw w dawce 25 mg / l;
- napojach przeznaczony podczas intensywne wysiłki mięśni (napojów sportowych) w dawce 25 mg / l;
- żywności dla diety mającej na celu redukcję wagi na poziomie 50 mg / kg;
- śniadaniach zbożowych na poziomie 50 mg / kg;
- tłuszcza i dressingach na poziomie 100 mg / kg;
- zupach innych niż pomidorowa przy 10 mg / kg;
- chlebie chrupiącym w dawce 30 mg / kg;
- środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego na poziomie określonym przez zapotrzebowanie.
Podobne kategorie zostały zatwierdzone dla innych wnioskodawców.
Podczas dyskusji Stały komitet ds. Łańcucha Żywieniowego i Żdrowia Zwierząt zastrzegł, że ogólny poziom konsumpcji likopenu musi być przestrzegany.
Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE