Sushi mogą zmienić genom bakterii układu pokarmowego?
Zespół naukowców z Uniwersytetu Piotra i Marii Cure w Paryżu odkrył, że podczas spożywania sushi bakterie zamieszkujące w układzie pokarmowym ludzi nabywają geny odpowiedzialne za wytwarzanie enzymu rozkładającego twarde ściany glonów.
Geny te umożliwiają produkcję enzymów rozkładających produkty spożywcze, które wcześniej były trudne do spożycia. Dlatego pojawienie się nowych cech u bakterii jelitowych pozwala na rozszerzenie listy produktów o wartości odżywczej.
Naukowcy pod kierownictwem Jana-Hendrika Hehemanna wyizolowali enzym rozkładający ściany komórkowe glonów z rodzaju P. yezoensis i P. tenera - porfiranazę. Są to algi najczęściej wykorzystywane do produkcji nori zarówno w Japonii, jak i w Korei oraz Chinach.
W celu potwierdzenia wcześniejszych badań Dr Mirjam Czjzek i wspólnicy postanowili przeszukać bazy danych, gdzie jeszcze może występować ten enzym. Okazało się, żę 13 Japończyków miało w swoim przewodzie pokarmowym bakterie produkujące porfiranazę. Po przeprowadzeniu analizy genetycznej DNA tych drobnoustrojów u 5 osób stwierdzono gen identyczny z genami bakterii krasnorostów, a u pozostałych - podobne geny o zbliżonym działaniu. Wszystkie oni mogli produkować porfiranazę. Wtedy badaczy zainteresowali się inną grupą osób zamieszkujących w Ameryce, gdzie prawie nie spożywa się sushi. W genomie bakterii ich układu pokarmowego nie znaleziono genu porfiranazy.
KOMENTARZE