Rolnicy - członkowie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy
- dostrzegają wzrost zagrożenia porażeniem upraw kukurydzy przez choroby i szkodniki w ostatnich latach w Polsce (co zostało potwierdzone ekspertyzami odpowiednich instytucji i jednostek naukowo-badawczych);
- stwierdzają brak postępu lub też niedostatecznie zadawalający postęp w hodowli odmian odpornych na choroby i szkodniki przy wykorzystaniu konwencjonalnych metod genetyki i hodowli;
- dostrzegają konieczność uwzględnienia stale wzrastających wymogów w zakresie jakości zdrowotnej żywności wolnej od pozostałości chemicznych środków ochrony roślin i toksycznych mikotoksyn;
- zauważają udowodnione korzyści ekonomiczne wynikające z uprawy odmian kukurydzy tolerujących herbicydy i odpornych na szkodniki;
- doceniają korzyści wynikające z możliwości racjonalizacji chemizacji rolnictwa, co w sposób bardzo pozytywny wpłynie na ogólny stan środowiska naturalnego;
- są zaniepokojeni wzrostem cen środków produkcji, przy jednoczesnym zwiększaniu wymogów jakościowych dotyczących wytwarzanego przez nich produktu. Skutkować to będzie zwiększeniem kosztów produkcji, a w efekcie cen żywności, co sprzeczne jest z oczekiwaniami konsumentów i zagraża stabilności gospodarki. Europejscy rolnicy oraz producenci żywności, aby sprostać tym oczekiwaniom, muszą mieć możliwość wyboru pomiędzy skutecznymi, a zarazem bezpiecznymi technologiami, które umożliwią osiągnięcie światowego poziomu produkcji żywności, pasz oraz biopaliw.
- dostrzegają znaczenie zielonej biotechnologii, która stanowi jedno z dostępnych rozwiązań istotnych problemów nurtujących rolnictwo.
Uprawa roślin genetycznie zmodyfikowanych zapewnia wysokie plony, oraz utrzymanie ich dobrej jakości (a nawet jej poprawienie), przy jednoczesnej trosce o środowisko naturalne.
Agrobiotechnologia jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się dziedzin rolnictwa. Jej wykorzystanie, stanowiąc ważny element rozwiązywania istotnych problemów współczesnego rolnictwa, decyduje o rozwoju technologicznym i cywilizacyjnym świata.
Rośliny uprawne ulepszone genetycznie są od 11 lat szeroko wykorzystywane w produkcji rolniczej i przynoszą wymierne korzyści milionom rolników na całym świecie. Innowacje w rolnictwie związane szczególnie z rozwojem biotechnologii umożliwiają rolnikom sprostanie obecnym wyzwaniom takim jak: wzrost liczby ludności, dążenia do wzrostu poziomu życia, produkcja żywności wysokiej jakości, dostosowanie do zmian klimatycznych i zabezpieczenie potrzeb energetycznych.
Polski Związek Producentów Kukurydzy mając powyższe na uwadze:
- popiera rozwój nowych technologii w tym zielonej biotechnologii, które umożliwiają produkcję wysokiej jakości i zarazem bezpiecznej żywności;
- apeluje o ustanowienie prawnych zasad prowadzenia badań i tworzenia odmian kukurydzy GMO oraz wsparcia dla rozwoju tych prac na terenie Kraju
- postuluje o ustanowienie spójności polskiego prawa z prawem wspólnotowym i zapewnienie rolnikom klarownych ram prawnych, w których mogą swobodnie prowadzić działalność gospodarczą (korzystając jednocześnie ze wszystkich dostępnych technologii rolniczych, w tym biotechnologii);
- apeluje o otwarcie Polski na nowe technologie rolnicze oraz o zapewnienie polskim rolnikom możliwości uprawy kukurydzy genetycznie modyfikowanej;
- apeluje o ustanowienie ekonomicznie opłacalnych i możliwych do spełniania zasad koegzystencji, które umożliwią współistnienie trzech rodzajów produkcji rolniczej: konwencjonalnej, organicznej i wykorzystującej nowoczesne biotechnologie;
- postuluje o merytoryczną dyskusję na temat GMO z udziałem rolników oraz naukowców - reprezentantów biologii stosowanej. Wykorzystać trzeba wiedzę naukową prezentowaną przez niezależne światowe autorytety, dowodzącą braku zagrożenia ze strony organizmów genetycznie zmodyfikowanych;
- popiera działania zmierzające do określenia jasnych i wykonalnych kryteriów, określających poziomy niezamierzonej obecności nasion genetycznie zmodyfikowanych w materiale siewnym odmian roślin konwencjonalnych.
- postuluje o umożliwienie polskim rolnikom i producentom konkurowania na arenie międzynarodowej;
PZPK oczekuje, że interes plantatorów kukurydzy zostanie wzięty pod uwagę, gdyż straty, jakie ponoszą rolnicy z uwagi na żerowanie szkodników są ogromne i nieodwracalne.
PZPK oczekuje, że niniejsze stanowisko pozwoli doprowadzić do sytuacji, w której przepisy dotyczące GMO będą zawierały rozwiązania prawne umożliwiające realizację zarówno interesu publicznego, jak i polskich producentów rolnych i przetwórców, producentów pasz, producentów i hodowców drobiu oraz trzody chlewnej i bydła, a przy tym będą zgodne z prawem Unii Europejskiej i Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej. Polski rząd w przyjętym 18 listopada 2008 roku ramowym stanowisku w sprawie organizmów genetycznie zmodyfikowanych deklaruje się jako przeciwnik upraw oraz żywności genetycznie zmodyfikowanej, przy jednoczesnym poszanowaniu prawa wspólnotowego. Jednocześnie na arenie Unii Europejskiej Polska podejmuje działania zmierzające do zamknięcia Europy na nowoczesne technologie rolnicze. Sytuacja ta jest nie do zaakceptowania przez znaczną część rolników, zwłaszcza tych producentów kukurydzy, którzy doświadczają na swych polach dużych (i stale rosnących w wyniku zmian klimatycznych) strat powodowanych przez szkodniki (południowa i płd.-wschodnia Polska). W takiej sytuacji trudno konkurować z krajami, w których producenci kukurydzy mogą korzystać z osiągnięć biotechnologii rolniczej, w tym m.in. uprawy odpornej na szkodniki kukurydzy Bt.
PZPK oczekuje zdecydowanych działań ze strony polskich władz, zmierzających do uzdrowienia sytuacji w polskim prawodawstwie i ustalenia jasnych kryteriów uprawy kukurydzy transgenicznej w naszych gospodarstwach. Wykorzystując nowoczesne metody agrobiotechnologii będziemy w stanie dostarczyć polskiemu konsumentowi zdrowy, wysokiej jakości produkt, przy zagwarantowanej opłacalności naszej produkcji.
KOMENTARZE