Spożywanie soi uchroni przed cukrzycą
Według ostatnich badań naukowców z Japonii, spożywanie soi oraz jej izoflawonów pozwoli na znaczne obniżenie ryzyka występowania cukrzycy typu drugiego u kobiet z nadwagą.
Podobne rezultaty obserwowano badając ryzyko występowania tej choroby u osób spożywających tylko izoflawony pochodzące z soi, m.in. daidzeiny oraz genisteiny. Naukowcy twierdzą, że obecność tych substancji w codziennej diecie w ilości 22 miligramów daidzeiny oraz 36 miligramów genisteiny zmniejsza ilość zachorowań na cukrzycę typu 2 o 10% u kobiet z nadwagą.
Japończycy uważają, że estrogenno podobny efekt izoflawonów może być odpowiedzialny za otrzymane wyniki. Estrogeny w organizmie człowieka wpływają na ekspresję genów uczestniczących w reakcji ustrojowej na insulinę oraz na przyjmowanie glukozy. Poza tym, wiadomo, że izoflawony mogą hamować wchłanianie glukozy w jelitach, a tym samym poprawiać metabolizm w organizmie. Ponadto według wcześniejszych badań, białka soi mogą zwiększać tolerancję organizmu na insulinę.
W krajach Unii Europejskiej (UE) około 19 milionów ludzi cierpi na cukrzycę, czyli prawie 4% populacji UE. W 2030 roku ta liczba może wzrosnąć do 26 milionów osób. Porównując ze Stanami Zjednoczonymi to obecnie cukrzycę wykryto u 24 miliony ludzi (8% całkowitej liczby mieszkańców). Według danych z 2005-2007 American Diabetes Association, koszty przeznaczone na leczenie tych osób wynoszą ponad 174 milionów dolarów, w tym 116 milionów jest wydawano tylko na leki.
KOMENTARZE