Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Spożycie nowej odmiany soi zwiększa produkcję kwasu omega-3 w organizmie ludzkim
18.11.2009
Wprowadzenie nowych genów z innej rośliny oraz grzyba wzbogaciło olej sojowy w jeden z najważniejszych kwasów tłuszczowych omega - 3, czyli kwas eikozapentaenowy - EPA
Zdaniem profesora medycyny Williama Harrisa z Uniwersytetu w Południowej Dakocie, olej sojowy z nowo zmodyfikowanej rośliny może być dobrym odpowiednikiem tłuszczu ryb, który stanowi podstawowe źródło otrzymywania kwasów omega-3. Są to dwa główne typy: kwas eikozapentaenowy - EPA (Eicosapentaenoic acid) oraz kwas dekozakeksaenowy - DHA (Decosakexaenoic acid).

Jedzenie ryb zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 prowadzi do zwiększenia odporności organizmu, zmniejszenia ryzyka chorób sercowych oraz nowotworowych. Dodatkowo sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układów pokarmowego i nerwowego. Kwasy EPA oraz DHA są wykorzystywane w leczeniu mukowiscydozy, łuszczycy (psoriasis), egzem, leczeniu liszaja rumieniowatego (toczeń) i innych chorobach skóry.

Kilka roślin, w tym soja, zawierają oleje wzbogacone w kwas alfa-linolenowego (ALA), który jest innym typem kwasów tłuszczowych omega-3. W organizmie ludzkim jest przekształcany w kwas stearidonowy (SDA), który następnie przechodzi w EPA. Jednak jest to proces zbyt długi i nieefektywny.

Badacze postanowili ominąć etap przemiany ALA w SDA dodając dodatkowe geny do materiału genetycznego soi. Wynikiem modyfikacji była produkcja dużej zawartości SDA w oleju tej rośliny, a tym samym spożywanie nowej odmiany soi zwiększyło ilość produkcji kwasu EPA w organizmie.

źródło: http://www.physorg.com
KOMENTARZE
Newsletter