Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Słodycz dla oczu - czyli jak ważne jest nabłyszczanie draż
31.08.2011

Klient, widząc błyszczący i atrakcyjny cukierek, nie wie lub wie bardzo niewiele o procesach które złożyły się na to żeby ten smakołyk wyglądał tak atrakcyjnie. Chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się że nabłyszczanie  i glazurowanie słodyczy drażowanych jest mało istotne, w rzeczywistości jest ono kluczowe do osiągnięcia sukcesu handlowego finalnego produktu.

Cornelius Polska Sp. z o.o., który  w Polsce z sukcesem współpracuje z Klientami już od 2007 roku, ciągle rozszerza gamę oferowanych surowców, dając Klientom możliwość produkcji nowych asortymentów produktów. Jedną z nowości w portfolio firmy Cornelius Polska są środki do nabłyszczania i glazurowania draży, produkowane przez angielską firmę Mantrose UK Ltd.

Area Manager Grzegorz Rytel wyraża się z uznaniem o tych produktach „Środki firmy Mantrose do nabłyszczania i glazurowania są bardzo łatwe do stosowania i dają zawsze bardzo dobre rezultaty niezależnie od metody stosowania, także w urządzeniach do nabłyszczania ciągłego”.

Produkty serii Certiseal (oparte na woskach lub gumach) nadają w krótkim czasie bardzo wysoki połysk słodyczom z powłoką cukrową lub czekoladową. Połysk może być uwydatniony i utrzymywany przez szereg miesięcy dzięki dodatkowemu zastosowaniu środka glazurującego Crystalac I (alkoholowy roztwór szelaku) –  otrzymujemy perfekcyjny rezultat! Dodatkowo, do powłok cukrowych, oprócz klasycznych dwuetapowych metod, Mantrose oferuje nabłyszczanie i glazurowanie w jednym preparatem – Crystalac 2200. W ten sposób można zaoszczędzić czas i zredukować koszt obróbki końcowej draży.

Certicoat 510M (składający się z wosków i wysokostabilnych olejów) jest najwyższej jakości nabłyszczaczem używanym głównie do żelek. Wywiera on bardzo duży wpływ na estetykę i właściwości gotowych żelek: wzbogaca kolor ( jest to bardzo ważne obecnie, kiedy stosuje się mniej intensywne naturalne barwniki), nadaje żelkom połysk i gładką powierzchnię, ale co najważniejsze - zapobiega sklejaniu się żelek ze sobą.

Producenci wielkiej ilości produkowanych rocznie na świecie drażowanych słodyczy zdają sobie sprawę że koszt nabłyszczania jest niewielki, ale efekt stosowania w gotowym produkcie - bezcenny.

W celu uzyskanie informacji dotyczących preparatów Certiseal i Crystalac oraz innych nabłyszczaczy/preparatów glazurujących firmy Mantrose, prosimy o kontakt z firmą Cornelius Polska Sp. z o.o., pod adresem: biuro@corneliuspolska.pl

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2024>

pnwtśrczptsbnd
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter