W rozumieniu Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 258/97 z 27 stycznia 1997 roku w sprawie nowej żywności i nowych składników żywności, novel food to żywność, która nie była spożywana w znaczących ilościach w Europie przed majem 1997 roku.
Według rozporządzenia za nową żywność i nowe składniki żywności uznaje się:
-żywność i składniki żywności zawierające organizmy genetycznie modyfikowane,
-żywność i składniki żywności wyprodukowane z organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO), lecz ich nie zawierające,
-żywność i składniki żywności o nowej lub z premedytacją modyfikowanej pierwotnej strukturze molekularnej,
-żywność i składniki żywności składające się lub wyizolowane z mikroorganizmów, grzybów i alg,
-żywność i składniki żywności składające się lub wyizolowane z roślin lub zwierząt z wyłączeniem żywności i składników żywności otrzymywanych tradycyjnymi metodami rozmnażania z produktów pewnych, o ile chodzi o ich zastosowanie w produktach żywnościowych,
-żywność i składniki żywności, w odniesieniu do których zastosowano nietypowe metody produkcji polegające na wprowadzaniu do żywności lub składników żywności znaczących modyfikacji, co do ich składu lub struktury.
Za nową żywność i nowe składniki żywności nie uznaje się natomiast dodatków do żywności, aromatów i rozpuszczalników uregulowanych w odrębnych przepisach prawa wspólnotowego.
Zgodnie z tym rozporządzeniem, nowy składnik musi być przeanalizowany i zatwierdzony zanim zostanie udostępniony do powszechnej sprzedaży. Przedstawiciele przemysłu spożywczego uważają, że proces ten trwa zbyt długo i 3 lata na przyznanie statusu novel food blokuje działalność innowacyjną i rozwój konkurencyjności firm spożywczych. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie w życie poprawki rozporządzenia, która skróciłaby oczekiwanie na przyznanie statusu novel food do jednego roku.
Źródła: PFiOW; eulex.parp.gov.pl
KOMENTARZE