Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ser jako nośnik dla probiotyków
13.05.2010
Według naukowców z Finlandii, ser może występować jako nośnik dla bakterii pro biotycznych. Pozwoli to na wzmocnenie układu odpornościowego u osób starszych.
Badanie opublikowane w magazynie FEMS Immunology & Medical Microbiology ujawnia pozytywny wpływ probiotycznego sera na zmiany w systemie odpornościowym związanym z wiekiem.

„ Wzrost liczby populacji osób starszych we współczesnym świecie sprawia, że musimy znaleźć nowe sposoby w celu uniemożliwienia pogorszenia stanu układu odpornościowego tych osób,” – powiedział dr Fandi Ibrahim, kierownik projektu badawczego, z Uniwersytetu w Turku (Finlandia). Spożycie różnych produktów zawierających probiotyki pozwala na wzmocnienie układu odpornościowego. Obecne badania naukowców udowodniły, że i ser może stanowić dobry nośnik bakterii probiotycznych.

Dr Ibrahim uważa, że dzienne spożywanie probiotycznych serów może zapobiec osłabieniu układu odpornościowego związanego z wiekiem, inaczej „starzeniu” się tego systemu (ang. Immunosenescence). Są to zmiany w układzie odpornościowym, które wykazują zmniejszenie odporności organizmu ludzkiego zarówno na komórki nowotworowe, jak i szczepionki oraz infekcje.

W celu zbadania tego problemu naukowcy skupili się na układzie pokarmowym , gdzie produkuje się około 70% immunoglobulin - związków uczestniczących w immunologicznej odpowiedzi organizmu na antygeny.

Do testów badacze wybrali grupę ochotników w wieku od 72 do 103 lat, którą podzielili na dwa zespoły: jeden - spożywał plasterek sera Gouda z probiotykami codziennie na śniadanie w ciągu czterech tygodni, natomiast drugi – dostawał placebo . Okazało się, że osoby jedzące probiotyczny ser miały wyraźną poprawę układu odpornościowego poprzez aktywację komórek krwi NK oraz ich aktywności fagocytowej.
KOMENTARZE
Newsletter