Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Rozwój rynku enzymów
17.04.2009
Rynek, który  wykorzystuje  enzymy w pokarmach i napojach  stale rozwija się. Firmy te próbują rozwiązać wszelkie problemy związane z kosztami, bezpieczeństwem, jakością i pragną odkryć nowe korzyści zdrowotne.
 Rynek ten wart jest około 800 mln $  i jest podzielony na sektor mleczny i piekarniczy. W skali roku rozwija się on o blisko 5%  czyli w tempie szybszym od składników pokarmowych. Największy postęp jednak  osiągnęły enzymy browarnicze w Chinach.

 Producenci planują wzrost w ciągu najbliższych dwóch lat i poszukują nowych aplikacji. Największym zadaniem enzymów tego typu jest zmniejszenie kosztów produkcji co przyniesie za sobą nowych klientów. Wszystkie produkty niosą ze sobą dobre wartości,  toteż łatwa jest ich prezentacja i rozwój na rynku. Zastosowanie specjalnych enzymów pozwala na zredukowanie środków niezbędnych do zagwarantowania bezpieczeństwa produktu.

 Odkrycie nowych enzymów pozwala na udoskonalenie i wzbogacenie sektora spożywczego. Przykładem może być enzym amylaza G4, który zapewnia odpowiednią miękkość bułek i właściwą strukturę tortilli i enzymy stosowane w browarnictwie, które umożliwiają lepsze wykorzystanie jęczmienia co ma duże znaczenie dla przemysły w czasach wysokich cen tego surowca.

Sławomir Gierszewski
KOMENTARZE
Newsletter