Rozszyfrowano genom czarnego trufla
Międzynarodowa grupa badaczy pod kierownictwem Narodowego Instytutu Badań Rolniczych we Francji całkowicie zidentyfikowała genom czarnego trufla.
Taki odkrycie pozwoli uniknąć falsyfikacji etykietek, na których jest zawarta informacja o pochodzeniu grzybów Tuber melanosporum. Obecnie w sklepach bardzo często można spotkać te grzyby oznakowane jako francuskie, natomiast w rzeczywistości pochodzące z Chin.
Na dzień dzisiejszy oprócz analizy genetycznej nie ma innej metody do identyfikacji prawdziwych trufli, ponieważ zwykle do ich chińskich „podróbek” są dodawane ekstrakty z prawdziwego Tuber melanosporum, dzięki którym grzyb ma prawdziwy wyśmienity aromat.
Producenci europejskich czarnych trufli już zwrócili się z prośbą do rządu o wprowadzenie obowiązkowej analizy genetycznej tych grzybów.
Rozszyfrowanie genomu czarnych trufli naukowcom zajęło 5 lat.
KOMENTARZE