Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Raport EFSA i ECDC dotyczący chorób odzwierzęcych
24.03.2011

 

EFSA (The European Food Safety Authority) wraz z  ECDC (the European Centre for Disease Prevention and Control) opublikowały coroczny raport dotyczący chorób odzwierzęcych w Unii Europejskiej w 2009 roku.

 

Liczba przypadków występowania Salmonelli u ludzi spadła o 17%, zaś u kur o 9%. Kampylobakterioza wciąż pozostaje najczęściej pojawiającą się choróbą odzwierzęcą u ludzi. W 2009r. odnotowano 4% wzrost liczby przypadków. Campylobacter wywołuje biegunki i gorączkę. Występuje w surowym mięsie drobiowym, zaś u żywych zwierząt u drobiu, świń i bydła.

Spadek liczby przypadków występowania Salmonelli jest dużym osiągnięciem i wskazuje na sukces wprowadzenia środków kontroli przez Komisję Europejską. EFSA podkreśla fakt, iż dołoży wszelkich starań do redukcji występowania wszystkich chorób odzwierzęcych na terenie Unii Europejskiej.

Według ECDC kontrola występowania chorób u ludzi w połączeniu z informacjami o żywności i zwierzętach umożliwi udoskonalenie środków ochrony.

Główną przyczyną spadku ilości przypadków Salmonelli u ludzi jest ograniczenie liczby przypadków u drobiu, w jajkach i w mięsie z kurczaka. Zauważono 3.2% spadek częstości przypadków u kur niosek.

W 2009 odnotowano 108,614  przypadków Salmonelli u ludzi, dla porównania w 2008 było to 131,468. Jest to druga co do częstości występowania choroba odzwierzęca u ludzi. Salmonelloza obejmuje biegunkę, wysoką gorączkę oraz skurcze brzucha. U małych dzieci i osób starszych często konieczna jest hospitalizacja.

W raporcie dokonano również przeglądu innego rodzaju zatruć pokarmowych. Wykazano 19% wzrost (1,645 przypadków) liczbyzakażeń bakterią Listeria. W chorobie tej występuje wysoka śmiertelność, najczęściej u osób starszych. W samym 2009 zmarło na nią 270 osób. Bakteria ta występuje w rybach wędzonych, serach i produktach poddanych obróbce cieplnej.

Werotoksyczne szczepy Escherichia coli zarejestrowano u 3,573  ludzi. Liczba ta nieznacznie wzrosła w porównaniu z rokiem 2008. Naczęściej występują u bydła i w jego mięsie.

Łącznie na zakażenia pokarmowe zachorowało 48,964 osób a 46  zmarło. Najczęstszą przyczyną chorób była Salmonella (31%),  wirusy (19%), toksyny (10%). Najczęstsze źródło zakażenia to m.in.  jajka i produkty z jajek, wieprzowina.

Raport obejmuje 14 chorób odzwierzęcych, tj. gorączka Q, bruceloza, gruźlica u bydła, wścieklizna, włośnica i bąblowica.

Raport jest dostępny na stronie: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2090.htm

 

Źródło: efsa.europa.eu

Oprac. Marta Cipińska

KOMENTARZE
news

<Luty 2025>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
Newsletter