Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przełom w przemyśle wędliniarskim
16.06.2008
Naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej (pod przewodnictwem dr Agnieszki Bartoszek) opracowali technologię produkcji wędlin, zawierających związki wyizolowane z kapusty.
Produkty te cechują się między innymi właściwościami przeciwnowotworowymi.

W kapuście występuje co najmniej kilka związków o działaniu korzystnym dla organizmu człowieka. Należą do nich między innymi flawonoidy (silne przeciwutleniacze) oraz glukozynolany (bardzo rzadkie w przyrodzie, chronią organizm przed wpływem substancji szkodliwych, obecnych na przykład podczas stanu zapalnego). Glukozynolany są prekursorami izotiocyjanianów i indoli – substancji o właściwościach przeciwnowotworowych. Według naukowców, związki te zawarte w wędlinach skutecznie neutralizują substancje kancerogenne powstające w czasie termicznej obróbki żywności (na przykład grillowania). Wędliny nowej generacji pozwalają również regulować poziom cholesterolu w organizmie, przez co korzystnie wpływają na kondycję układu krążenia. Wędliny o handlowej nazwie „Brassica” od niedawna dostępne są w sprzedaży na terenie Gdańska.

Źródło: PAP - Nauka w Polsce
KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
3
4
6
7
8
9
10
12
14
X Konferencja Biologii Molekularnej
2025-03-14 do 2025-03-14
15
16
18
22
23
24
29
30
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
4
5
6
Newsletter