Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Program ProSat firmy Chr Hansen
28.04.2009
Duński dostawca probiotyków , Chr hansen, bada nowy szczep Lactobacillus casei pod kątem wywoływania poczucia sytości po jego spożyciu. Program tych badań nosi nazwę ProSat.
Po kilku badaniach szczepów L.casei pochodzących z banku Chr Hansen, udało się znaleźć te, które pokazywały silne skutki sytości. Naukowcy postanowili dlatego rozpocząć program ProSat i kontynuować badania oraz działania na rzecz wprowadzenia produktu na rynek.

- Wstępne badania wykazały bardzo silne zdolności do wywoływania uczucia sytości poprzez oddziaływanie na hormony zawarte we kwi- powiedział Lars Bredmose dyrektor ds. szczepów probiotycznych i rozwoju handlu Chr Hansen - Prowadzimy rozmowy ze światowymi liderami żywności funkcjonalnej i są oni bardzo zainteresowani naszym produktem.

Szczepy wywołujące uczucie sytości muszą sobie poradzić z bardziej ugruntowanymi graczami na tym rynku, jakimi są białka oraz różne formy błonnika. Jednak możliwość użycia mniejszych dawek pozwala przynosić koszty producentom.
KOMENTARZE
Newsletter