Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Produkty mleczne w walce z cukrzycą
05.12.2007
Badania prowadzone przez naukowców z Harvard dowiodły, że spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych może obniżać ryzyko zachorować na cukrzycę typu 2 u kobiet nawet o 21%.


Naukowcy prześledzili zależność miedzy cukrzycą typu 2 a ilością spożywanego nabiału i wapnia. Z pośród 37 183 kobiet biorących udział w badaniach tylko 1603 zachorowały na tę chorobę w przeciągu następnych 10 lat. Wynik ten oznacza, że codzienne spożywanie produktów mlecznych zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Tak pożądana zależność była zauważona przede wszystkim u kobiet w średnim i starszym wieku.

Wyniki te pokrywają się z wcześniejszymi badaniami przeprowadzonymi na mężczyznach. Jednak naukowcy podkreślają, że niezbędne są dalsze badania, aby potwierdzić wyniki.

Badania te są niezwykle ważne, ponieważ tylko w krajach Unii Europejskiej na cukrzycę choruje około 19 milionów osób. Możliwe, że do roku 2030 liczba ta wzrośnie do 26 milionów. Należy również pamiętać, że 80-85 % osób chorych cukrzycą stanowią chorzy na cukrzycę typu 2.

Źródło: Mleko.com
KOMENTARZE
Newsletter