Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Prezes Infodome: Nadchodzi boom żywności funkcjonalnej
19.02.2009
- W najbliższej przyszłości żywność funkcjonalna może osiągnąć największy wzrost. Eksperci ds. żywienia są zdania, że już w 2010 roku na rynkach rozwiniętych co czwarty artykuł żywnościowy będzie należał do grupy produktów prozdrowotnych - powiedziała Joanna Nowak, prezes firmy doradczej Infodome Sp. z o.o.

- Zdrowie i jakość będą wyznaczały kierunek rozwoju sektora żywnościowego. Produkcja żywności organicznej powinna podwoić swój udział. Siła napędową pozostaną właściwości prozdrowotne żywności oraz rosnąca siła nabywcza ludności. Nastąpi również dalsza polaryzacja - marki Premium będą bardziej popularne. Z drugiej strony konsumenci o niższych dochodach oraz wielodzietne rodziny - będą kupowały dobrej jakości żywność, ale za dobrą cenę. A to przyczyni się do dalszego rozwoju marek własnych - uważa Joanna Nowak.

W ostatnim czasie nastąpiła zmiana w popycie na jogurty; konsumenci wymagają więcej produktów z dodaną wartością. Obok produktów probiotycznych i prozdrowotnych, producenci urozmaicają swoja ofertę dodając do jogurtów pszenicę, musli, kawałki owoców lub miód. Dostępne są również produkty o obniżonej zawartości tłuszczu czy też jogurty organiczne. - W wyniku bardzo intensywnej promocji jogurtów funkcjonalnych, prowadzonej przez dużych graczy rynkowych, ilość konsumentów tego jogurtu zwiększa się. Największy wzrost następuje wśród nowych konsumentów jogurtów probiotycznych zarówno pitnych jak i łyżeczkowych. W porównaniu z nim, wzrost konsumentów w kategorii jogurtów tradycyjnych jest raczej skromny. W rezultacie można przyjąć, że spora grupa konsumentów tradycyjnych zmieniła przyzwyczajenia i zaczęła konsumować jogurty prozdrowotne - mówi prezes Nowak.

Największy wzrost notują te grupy produktowe, w których występują produkty funkcjonalne z wartością dodaną. Wiąże się to ze zwiększoną świadomością konsumenta dotyczącą zdrowotnych walorów żywności. Wzrasta liczba konsumentów, którzy przywiązują wagę do swojej diety. Badania opinii publicznej wskazują na coraz większe zainteresowanie wartościami odżywczymi w żywności. W rezultacie popularne stają się produkty z dodatkami funkcjonalnymi jak na przykład: minerały, witaminy, probiotyki, kwasy Omega 3, itp.

PortalSpożywczy
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter