Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Prezes Bakomy: Konsolidacja producentów jest niezbędna
16.04.2009
- Producenci mleka będą musieli się skonsolidować. Nie będzie możliwości, aby rolnik mógł utrzymać się na rynku mając małą skalę produkcji. Wpływa na to w dużej mierze sytuacja na rynkach światowych - powiedział Christian Kaczmarek, prezes Bakomy.
- W mleczarstwie nie dzieje się najlepiej i to dotyczy Polski, jak i ogólnie całej Europy. W 2007 roku na świecie była mała podaż mleka, przez co Polska mogła rozwinąć eksport. Wszystkie nadwyżki były sprzedawane za granicę po bardzo korzystnej cenie. Ale teraz to się zmieniło - podkreśla prezes Bakomy.

- Teraz sytuacja jest zupełnie inna. Polskie mleko i produkty mleczarskie nie ustępują jakością, ale muszą być oferowane także w dobrej cenie. Zagraniczni konsumenci mogą i chcą zapłacić za dobry produkt, ale nie będą przepłacać. Aby polskie mleczarstwo było konkurencyjne, musi nastąpić konsolidacja producentów - uważa Christian Kaczmarek.

Bakoma S.A. jest największym polskim producentem galanterii mlecznej. Firma powstała w 1989 roku, a jako spółka akcyjna funkcjonuje od 1997 roku. Siedziba firmy znajduje się w Warszawie, a produkcja jogurtów, serków i deserów mlecznych odbywa się w nowoczesnym zakładzie w Elżbietowie koło Sochaczewa. Twist, Premium, 7 zbóż i Bakuś to najbardziej popularne marki Bakoma.

Roman Wieczorkiewicz, Łukasz Stępniak
Portal Spożywczy
KOMENTARZE
Newsletter