Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Prebiotyczne działanie migdałów
01.07.2008
Migdały znane są z wysokiej zawartości witaminy E oraz właściwości obniżających stężenie cholesterolu we krwi. Nowe badania wskazują jednak, że spożywaniu migdałów może towarzyszyć efekt prebiotyczny.
Rozdrobnione migdały w znaczący sposób wpływają na lepszy rozwój części naturalnej flory jelitowej.

Badania opublikowane w lipcowym numerze "Applied and Environmental Microbiology" wskazują, że kluczem do uzyskania efektu prebiotycznego jest pozostawienie w masie migdałowej związków lipidowych. W przeciwnym wypadku nie dochodzi do stymulacji wzrostu drobnoustrojów.

Intensyfikacja wzrostu pod wpływem migdałów obserwowane była przede wszystkim dla populacji bifidobacterium oraz Eubacterium rectale.

Mielone migdały mogą zatem stać się nidługo popularnym dodatkiem do żywności, szczególnie pro- oraz prebiotyków.

źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter