Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Prace wspólnotowe dotyczące podawania informacji nt. glutenu na produktach spożywczych
30.06.2008
Komisja Europejska opracowała projekt rozporządzenia w sprawie składu i znakowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nie tolerujących glutenu.
Projekt dotyczy nie tylko produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, lecz także wyrobów tzw. ogólnego spożycia.

Zgodnie z propozycją Komisji, na produktach powszechnego spożycia będzie możliwe dobrowolne podawanie informacji, że dany produkt nie zawiera glutenu (określenie "bezglutenowy"), o ile zawartość tej substancji nie przekroczy 20 mg/kg produktu. Dyskusje dotyczące projektu rozporządzenia odbywają się w ramach grup roboczych ekspertów państw członkowskich. Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" zgłosiła kilka uwag odnośnie treści projektu rozporządzenia, m.in. następujące: - Brzmienie zapisów projektu rozporządzenia budzi wątpliwości interpretacyjne w świetle ogólnych przepisów dotyczących znakowania. Proponujemy, aby zapisy rozporządzenia jednoznacznie określały, że informacja o nieobecności glutenu może być stosowana dla każdego produktu ogólnego spożycia, spełniającego warunki dotyczące poziomu glutenu określone w tym przepisie, nie posiadającego dodatkowego oznakowania wskazującego na jego specjalne przeznaczenie żywieniowe, np. lody, chrupki kukurydziane sprzedawane w sklepach detalicznych, majonez. - Nie jest w pełni zrozumiałe, dlaczego propozycja możliwości umieszczania określenia „very low gluten” ("bardzo niska zawartość glutenu") ma dotyczyć tylko żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, pomijając żywność ogólnego spożycia. Wnioskujemy o odpowiednie uzupełnienie zapisów art. 4 w tym zakresie. - Dodatkowo proponujemy wprowadzenie możliwości stosowania określenia "odpowiedni w diecie bezglutenowej" w przypadku produktów ogólnego spożycia zawierających do 20 mg/kg glutenu w wyrobie gotowym do spożycia.

KOMENTARZE
Newsletter