Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Popyt na organiczną żywność ciągle rośnie
07.04.2010
Według danych spółki Nielsen, w krajach rozwiniętych popyt na organiczną, zdrową żywność co roku znacznie rośnie. W 2009 r. w Stanach Zjednoczonych jej sprzedaż wzrosła o 2,1% osiągając poziomu 4,7 mld dolarów.
Te dane również potwierdzają eksperci z Organic Trade Association, którzy twierdzą, że ponad 2/3 amerykańskich konsumentów czasami kupują organiczną żywność, a 28% spożywa te produkty tygodniowo.

Przede wszystkim popyt na żywność organiczną jest związany z ekologicznym bezpieczeństwem surowca, z którego jest ona produkowana, oraz wysoką zawartość składników pokarmowych niezbędnych dla zdrowia człowieka. Jednak cena na zdrową żywność jest o 40-60% wyższa niż na zwykłą. Jest to spowodowane dużymi kosztami związanymi z jej produkcją tej. Natomiast nie stanowi to przeszkody dla osób dbających o swoje dobre samopoczucie i zdrowie.

Eksperci z US Department of Agriculture twierdzą, że ponad 50% Amerykaninów są gotowi kupować żywność organiczną, gdyby ceny na nią były trochę niższe. Dzisiaj w Stanach Zjednoczonych można znaleźć produkty spożywcze pochodzące z hodowli organicznej zarówno w małych wyspecjalizowanych sklepach, jak i w dużych supermarketach.

Spożycie biożywności jest dość ważne dla osób w różnym wieku, a szczególnie dla niemowląt. Jest to okres, gdy organizm dziecka potrzebuje dostatecznej ilości witamin oraz substancji mineralnych niezbędnych do wzrostu. Dlatego żywność organiczna ze względu na maksymalną ilość składników pokarmowych oraz na brak pestycydów, nitrytów oraz innych substancji chemicznych i syntetycznych szkodliwych dla zdrowia człowieka, jest najlepsza dla dzieci w tym czasie.
KOMENTARZE
news

<Październik 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Newsletter