Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pomidory mogą chronić przed szkodliwym działaniem słońca
05.05.2008
Jak poinformowało British Society for Investigative Dermatology, potrawy z dodatkiem pomidorów zwiększają odporność skóry na działanie promieni słonecznych.
Promienie słoneczne mogą powodować przedwczesne starzenie się skóry, poparzenia, a czasem sprzyjać powstawaniu jej nowotworów.

Naukowcy z uniwersytetów w Manchester i Newcastle dowiedli, że wzbogacenie codziennej diety o 55 gramów pomidorów, czyli o około pięć łyżek przecieru pomidorowego poprawia odporność skóry na szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe. W skórze ochotników spożywających przecier pomidorowy było więcej strukturalnego białka – pro kolagenu. Ich skóra była też o 33% odporniejsza na poparzenia słoneczne.

Zdaniem naukowców takie działanie pomidorów może mieć związek z obecnością w nich przeciwutleniacza - likopenu, który odpowiada również za ich czerwoną barwę. Najwięcej likopenu zawierają gotowane pomidory. Autorzy badań podkreślają jednak, że sam likopen nie zastąpi kremu ochronnego.

Źródło: PAP - Nauka w Polsce
KOMENTARZE
news

<Marzec 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Newsletter