Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Polski rynek przetwórstwa żywności odporny na recesję
05.05.2009
Polski przemysł przetwórstwa żywności wykazuje niewielkie lub żadne wstrząsy spowodowane zeszłorocznym kryzysem, wynika z nowego raportu międzynarodowych konsultantów RNCOS.


Raport ten, Processed Food Market in Poland Outlook 2012, stwierdza, że kraj ma najbardziej dynamiczny przemysła przetwórstwa żywności w Europie
Wschodniej. Na podstwie szczegółowych badań przeprowadzonych w przemyśle okazuje się, że popyt na żywność będzie nadal rósł a przedsiębiorcy będą inwestować, aby rozwinąć potencjał rynku.

W zeszłym roku dochód z przetwórstwa żywności wyliczono na ok. 67,45 mld$, co pozwala na oszacowanie corocznego wzrostu na poziomie 15% aż do 2013 roku.

Polski sektor przetwórstwa jest szczególnie prężny ze względu na dużą liczbę przedsiębiorstw zaangażowanych w przetwarzanie żywności, dostęp do krajowych i importowanych materiałów oraz duża znaczenie miało także wstąpienie do Unii.
KOMENTARZE
Newsletter