Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Polski rynek przetwórstwa żywności odporny na recesję
05.05.2009
Polski przemysł przetwórstwa żywności wykazuje niewielkie lub żadne wstrząsy spowodowane zeszłorocznym kryzysem, wynika z nowego raportu międzynarodowych konsultantów RNCOS.


Raport ten, Processed Food Market in Poland Outlook 2012, stwierdza, że kraj ma najbardziej dynamiczny przemysła przetwórstwa żywności w Europie
Wschodniej. Na podstwie szczegółowych badań przeprowadzonych w przemyśle okazuje się, że popyt na żywność będzie nadal rósł a przedsiębiorcy będą inwestować, aby rozwinąć potencjał rynku.

W zeszłym roku dochód z przetwórstwa żywności wyliczono na ok. 67,45 mld$, co pozwala na oszacowanie corocznego wzrostu na poziomie 15% aż do 2013 roku.

Polski sektor przetwórstwa jest szczególnie prężny ze względu na dużą liczbę przedsiębiorstw zaangażowanych w przetwarzanie żywności, dostęp do krajowych i importowanych materiałów oraz duża znaczenie miało także wstąpienie do Unii.
KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
3
4
III Interkontynentalna Konferencja IAM
2025-04-04 do 2025-04-05
5
6
8
10
11
12
13
15
16
18
19
20
21
24
Webinar | Podstawy perfumerii
2025-04-24 do 2025-04-24
26
27
28
29
Wzorcowanie i kwalifikacja wag
2025-04-29 do 2025-04-29
1
2
3
4
Newsletter