Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Po raz pierwszy w historii piwo domowe uwarzono w profesjonalnym browarze
08.12.2009
6 grudnia br. piwowarska grupa Żywiec zaakceptowała recepturę piwa domowego Bracki Koźlak Dubeltowy. Jej autorem jest Jan Krysiak - zdobywca tytułu Grand Championa Konkursu Piw Domowych Birofilia 2009.
Wprowadzenie receptury piwa domowego na skalę przemysłową to nie jest łatwe zadanie. Dlatego do produkcji były wykorzystane takie same surowce, co przy tworzeniu ”zwycięzcy” Konkursu Piw Domowych Biofilia 2009. Składniki sprowadzano ze Stanów Zjednoczonych, Belgii, czy Anglii.

To wyjątkowe przedsięwzięcie trwało ponad pięć miesięcy. Efektem jest limitowana edycja Brackiego Koźlaka Dubeltowego. Piwo o zawartości alkoholu 8,9% obj. i ekstraktu 20% wag. dostępne jest w butelkach 0,33 l.

„W Grupie Żywiec od pokoleń warzymy znane i cenione polskie piwa jak Żywiec, Warka, Specjal, Leżajsk, Brackie czy Strong. Tworząc je czerpiemy z naszego dziedzictwa. Wierzymy, że sztukę tę powinniśmy nieustannie ulepszać i oferować klientom smaki zarówno tradycyjne, jak i nowe. Tę pasję dzieli z nami szczególne środowisko domowych piwowarów, dlatego współpracę z nimi chcemy dalej rozwijać: Grand Champion Birofilia 2010 pojawi się w sprzedaży w delikatesach Alma 6 grudnia 2010 r. Ten dzień zapisze się w kalendarzach piwnych pasjonatów jako wyczekiwany i wyjątkowy” – mówi Christopher Barrow, Prezes Grupy Żywiec



Historia Brackiego Koźlaka Dubeltowego w skrócie:
- 21 czerwca – Koźlak Dubeltowy Jana Krysiaka pokonuje 134. rywali z 60. domowych mikro-browarów w Konkursie Piw Domowych, zorganizowanym w ramach Festiwalu Birofilia w Żywcu
- 28 czerwca rozpoczyna się poszukiwanie unikalnych składników Brackiego Koźlaka Dubeltowego w wielu krajach na świecie (m.in. cztery rodzaje słodu, dwa rodzaje chmielu, mech irlandzki)
- 10 sierpnia - następuje warzenie 300 hl piwa - 11 sierpnia – rozpoczęcie dwutygodniowej fermentacji w otwartych kadziach – gwałtownej i spokojnej
- 25 sierpnia – leżakowanie w tankach leżakowych w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego
- 30 października - 300 hl Brackiego Koźlaka Dubeltowego w Cieszynie wypełniło jedynie 70 000 butelek pojemności 0,33l „Wyszło bardzo dobre i bardzo wyjątkowe piwo” – powie Dyrektor Browaru Zamkowego w Cieszynie
- 30 października – poznajemy specjalne etykiety, kapsle i krawatki Brackiego Koźlaka Dubeltowego a piwo rozpoczyna leżakowanie – tym razem w butelkach<>br - 6 grudnia – Limitowana i jednorazowa edycja piwa pełnego pasji z wyjątkowego Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie jest dostępny w 28. delikatesach Alma w Całej Polsce



źródło: Grupa Żywiec S.A.
KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Newsletter