Pistacje w walce z chorobami serca i nowotworami
Codzienne spożycie garstki orzeszków pistacjowych może ochronić organizm przed chorobami serca, a nawet i przed rakiem.
Ponadto nowe badania tych że naukowców wykazały, że pistacje posiadają dodatkowe właściwości lecznicze. Zawierają one dużo więcej luteiny, beta-karotenu oraz gamma-tokoferolu niż inne rodzaje orzechów. W organizmie beta-karoten jest prekursorem do syntezy witaminy A, która np. zapobiega przed nowotworami. Natomiast gamma-tokoferol przekształca się w witaminę E chroniącą przed atakami serca. Luteina, która również występuje w zielonych warzywach liściastych, odgrywa główną rolę w fizjologii oka oraz zapewnia zdrowy wygląd skóry.
Oprócz tego, każdy z tych przeciwutleniaczy zabezpiecza naczynia krwionośne przed przedostaniem się do nich cholesterolu, a tym samym wystąpieniu stanu zapalnego tych naczyń.
Do swoich testów badaczy wybrali kilkadziesiąt ochotników, których podzielili na trzy grupy. Pierwszy zespół w ciągu miesiąca przestrzegał niskocholesterolowej diety bez orzechów pistacjowych. Natomiast druga i trzecia grupy odżywiali się jednakowo, za wyjątkiem ilości orzechów - 42 i 85 gramów dziennie. Okazało się, że ochotnicy dostający największą dzienną dawkę pistacji mieli mniej cholesterolu i więcej antyoksydantów we krwi.
KOMENTARZE