Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Picie kawy zmniejsza ryzyko rakowi prostaty
09.12.2009
Dane przedstawione na Amerykańskiej Asocjacji Badań Nowotworowych ujawniły, że picie kawy może zapobiec tworzeniu się groźniej, a zatem śmiertelnej choroby - raka prostaty.
Naukowcy z Uniwersytetu w Harvardzie stwierdzili, że mężczyźni pijące kawę o 60% rzadziej chorują na raka prostaty w porównaniu do tych, którzy ją w ogóle nie spożywają. Jest to pierwsze takiego typu badanie, które wykazało zależność pomiędzy kawą a groźną chorobą.

„Picie kawy wpływa na metabolizm insuliny i glukozy, jak również i na poziom hormonów płciowych, które mogą mieć wpływ na tworzenie raka prostaty,” - twierdzi Kathryn M. Wilson adiunkt w Channing Laboratory, (Harvard Medical School and the Harvard School of Public Health).

Obecnie nie wiadomo jaki składnik napoju ma największy wpływ na prewencję raka.Prawdopodobnie są to zawarte w kawie antyoksydanty oraz sole mineralne.
KOMENTARZE
Newsletter