Aktywną substancją słodzącą PureVia jest związek o nazwie Rebaudioside A (Reb-A), całkowicie naturalny, oczyszczony komponent stewii. Roślina ta jest około 200 razy słodsza od konwencjonalnego białego cukru. Inne formy stewii, mniej oczyszczone niż PureVia, są obecnie w sprzedaży w Stanach Zjednoczonych jako suplement diety. Stewia jest stosowana od wielu lat w Brazylii, Japonii oraz Korei Południowej.
Wzór chemiczny cząsteczki Rebaudioside A
Proces produkcji PureVia polega na zmieleniu liści stewii, rośliny naturalnie występującej w Ameryce Południowej (Paragwaj oraz Brazylia), a następnie ekstrakcji gorącą wodą, która pozwala na wyselekcjonowanie naturalnych substancji słodzących. Ekstrakt jest następnie dalej oczyszczany do otrzymania Reb-A o wysokiej czystości.
Stevia rebaudiana
Marcin Kubiak
źródła: purevia.com
KOMENTARZE