Prezes Skóra nie chciał jeszcze zdradzić z jaką mleczarnią są prowadzone rozmowy.
- Uważam, że mleczarni jest za dużo.Konsolidacja mleczarstwa jest konieczna, ale jeśli spółdzielnie nie chcą się łączyć w czasach prosperity, to w czasach kryzysu tym bardziej - powiedział prezes OSM Włoszczowa.
- W czasach kryzysu nikt nie ma pieniędzy aby przejąć słabszą spółdzielnię i do niej dołożyć. Uważam, że powinna być odgórna motywacja do konsolidacji np. poprzez dotacje z Unii Europejskiej. Przeszkodą w łączeniu się firm są złe przepisy, które nakazują zwrot dotacji unijnych po połączeniu. Powinno to zostać szybko zmienione - powiedział Stanisław Skóra.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie została założona w czerwcu 1936 r.
Obecnie zainstalowana linia serowarska ma dobową wydajność przerobową 160 tys. litrów mleka, ale jej modułowa konstrukcja umożliwia rozbudowę (bez modernizacji) i zwiększenie wydajności o 50 proc. Zwiększyła się moc przerobowa zakładu z 70 000 litrów/dobę do 350 000 litrów/dobę.
Obecnie OSM we Włoszczowie produkuje: sery dojrzewające typu holenderskiego i szwajcarskiego, śmietany, napoje mleczne: kefiry, maślanki, jogurty, zakwasy. Spółdzielnia ma w asortymencie także twarożki: serek wiejski, serki do chleba; serek Ricotta oraz desery: serek Gucio, serek przepyszny; sery cukiernicze.
Roman Wieczorkiewicz
Portal Spożywczy
KOMENTARZE