Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Oscypek w pułapce
11.03.2008
Oscypek zniknął ze straganów Krupówek i Gubałówki. Nie podaje się go również w większości restauracji. Wszędzie gdzie kiedyś było go pełno, teraz go nie ma. Powód?


Gazdowie wpadli w pułapkę, którą sami na siebie zastawili. Po zarejestrowaniu oscypka jako produktu regionalnego Unii Europejskiej, musi on spełniać pewne wytyczne jak: odpowiedni kształt (forma owalnego stożka) i przede wszystkim właściwy stosunek mleka owczego do krowiego, czyli 60% do 40%. Ponad to baca musi legitymować się certyfikatem. To wiąże się z zachowaniem odpowiedniej praktyki higienicznej i produkcyjnej, jak również opieki weterynaryjnej owiec.

Wymagane certyfikaty nie są jednak na razie zbyt często spotykane wśród producentów oscypka. Posiadacze certyfikatów twierdzą natomiast, że tak wyprodukowany oscypek będzie o wiele droższy (wymienia się cenę 40-80 zł).

Zapowiada się unijne kontrole w sklepach, restauracjach, na targach. To zapewne spowodowało zniknięcie oscypka z miejsc, w których go nigdy nie brakowało. Teraz każdy oryginalny oscypek musi być zaopatrzony w identyfikator lub specjalną metkę. Jeżeli zdarzy się złamanie zasad produkcji, to baca straci certyfikat, a kupiec, restaurator prawo sprzedaży oscypków. Natomiast sery z większą zawartością mleka krowiego niż 40 % będą mogły być sprzedawane pod inną nazwą na przykład gołki, pucoki, scypki.

Pytanie tylko czy nowa cena oscypka nie zniechęci nabywców, a gołki, pucoki i scypki znajdą swoich amatorów?

Źródła: Trybuna; farmer.pl
KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
3
4
6
7
8
9
10
14
X Konferencja Biologii Molekularnej
2025-03-14 do 2025-03-14
15
16
18
22
23
24
29
30
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
4
5
6
Newsletter