Organiczna żywność - zdrowsza czy nie?
Najnowsze badania finansowane przez Food Standards Agency (FSA) dowodzą, ze żywność organiczna wcale nie jest zdrowsza od tej wyprodukowanej konwencjonalnie. Nie przysparza też znaczących korzyści żywieniowych.
Krytycy raportu zarzucają autorom brak rozważań na temat ilości pestycydów i pozostałości nawozów w obu rodzajach żywności.
- Nie jesteśmy ani za, ani też przeciw organicznej żywności – odpiera zarzuty Gil Fine, dyrektor d/s wyboru konsumentów FSA. - Rozpoznaliśmy wiele powodów, dla których ludzie decydują się na biożywność, takich jak dobro zwierząt lub troska o środowisko. Publikacja nie oznacza jednak, że ludzie nie powinni jeść tego rodzaju produktów. To czego dowodzi, to fakt, że są małe, jeśli w ogóle, różnice żywieniowe między ekologicznymi produktami a tymi konwencjonalnymi. Nie ma także dowodów na to, że oddziałuje ona korzystnie na zdrowie.
Z podobnymi twierdzeniami nie zgadza się Carlo Leifert, profesor rolnictwa ekologicznego z Newcastle University. Według badań prowadzonych pod jego kierownictwem poziom odżywczo pożądanych składników, takich jak witaminy czy antyoksydanty był wyższy w uprawach ekologicznych. Natomiast ilości toksycznych związków chemicznych, mykotoksyn i metali niższa.
*Dangour, A; Dodhia, S; Hayter, A; Allen, E; Lock, K; Uauy, R. “Nutritional quality of organic foods: a systematic review” American Journal of Clinical Nutrition
KOMENTARZE