Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Odchudzanie wspomagane suplementami
25.06.2009
Co drugi Polak ma nadwagę lub otyłość. Niestety tylko 10-15% osób odchudzających się chudnie skutecznie. U pozostałych występuje efekt jo-jo, czyli ponowny przyrost masy ciała. Dlatego odchudzanie musi wiązać się ze zmianą stylu życia na stałe.
Podstawę programu odchudzającego stanowi prawidłowo ułożona przez specjalistę dieta oraz odpowiednia aktywność fizyczna. Ograniczeniom energetycznym diety może towarzyszyć uczucie głodu, zaparcia, wypadanie włosów, suchość skóry czy łamliwość paznokci. Objawy te można zmniejszyć dzięki stosowaniu suplementów diety.


Algi morskie

Przy fachowo opracowanej przez lekarza czy dietetyka diecie niskoenergetycznej witaminy i składniki mineralne dostarczane są w odpowiedniej ilości. Część składników odżywczych jest jednak na najniższym poziomie spożycia. Przy dłużej trwającym odchudzaniu lub gdy pacjenci sami modyfikują sobie dietę (co jest bardzo częste) mogą powstać niedobory. Objawi się to m.in. osłabieniem, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, obniżeniem odporności. U osób które odchudzają się same, bez pomocy fachowca występują w organizmie znaczne niedobory składników odżywczych. Algi morskie i spirulina są źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E, beta karotenu, jodu, wapnia, cynku, magnezu, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów których organizm nie wytwarza sam, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Suplementy diety zawierające algi to doskonałe produkty uzupełniające niedobory składników odżywczych podczas odchudzania.


Kwas chlorogenowy

Podczas odchudzania w pierwszej kolejności ubywa zapasów energetycznych zgromadzonych w formie glikogenu w wątrobie, a wraz z nimi ubywa zgromadzonej wody. Dopiero w drugiej kolejności jako źródło energii służą zapasy zgromadzone w tkance tłuszczowej. Dlatego dobre są preparaty zawierające zieloną kawę. Dlaczego? Bo zawarty w niej -aktywny składnik, ACG, czyli kwas chlorogenowy, hamuje uwalnianie zapasów glukozy a przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Kwas chlorogenowy ACG jest naturalnym polifenolem pochodzącym z liści oraz owoców zielonej kawy. Działa już w przewodzie pokarmowym, opóźniając przyswajanie cukrów. Dalej w wątrobie hamuje aktywność enzymu glukozo-6–fosfatazy, dzięki czemu obniża stężenie glukozy, a wtórnie również insuliny we krwi (insulina jest hormonem pobudzającym odkładanie tłuszczu i hamującym jego uwalnianie). Tak więc, im mniej glukozy i insuliny we krwi, tym szybciej i łatwiej organizm będzie czerpał energię ze zgromadzonych zapasów w tkance tłuszczowej. Tym samym skuteczniejsze będzie odchudzanie


Błonnik pokarmowy

Podczas odchudzania istotnym problemem staje się uczucie głodu. Może to powodować rozdrażnienie, niepokój, ciągłe myślenie o jedzeniu, i w końcu... jedzenie. Dlatego ważne jest, aby nie dopuszczać do uczucia głodu podczas odchudzania. Racjonalnie skomponowana dieta niskokaloryczna zawiera zwykle duże ilości warzyw, które zapełniają żołądek. Niemniej osoby, które dotychczas zjadały duże porcje posiłków lub jadły bardzo często nie mogą sobie poradzić z ciągłym uczuciem głodu. Innym problemem, na który uskarża się wiele osób odchudzających są zaparcia. Podczas odchudzania zaleca się spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego. W przeciętnej diecie Polaka jest go 15 gramów, a powinno być 25-30 gramów. Podczas odchudzania zaleca się spożywanie 35-40 gramów błonnika. Dodatkowym źródłem błonnika mogą być suplementy diety zawierające ten składnik. Błonnik pokarmowy dodatkowo zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukrów prostych z pożywienia.


Probiotyki, synbiotyki

Probiotyk to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wywierają korzystne działanie na ustrój poprzez przywracanie równowagi mikroflory jelitowej. Prebiotyk, na przykład fruktooligosacharydy, to oporne na trawienie składniki pożywienia pobudzające selektywnie wzrost i aktywność bakterii jelitowych o korzystnym działaniu na organizm.Produkt zawierający probiotyk i prebiotyk nazywany jest synbiotykiem. Probiotyki i synbiotyki regulują skład mikroflory bakteryjnej jelit, zwiększa odporność na działanie bakterii chorobotwórczych oraz hamują ich wzrost. Regulują zaburzony rytm wypróżnień, zmniejszają objawy zaparć, poprawiają trawienie i stymulują układ odpornościowy. Produkty zawierające probiotyki i synbiotyki zalecane są m.in. przy zaparciach i u osób z obniżoną odpornością.


Suplementy diety wspomagają również sam proces odchudzania


Cząsteczka L112, fasolamina

Osobom którym trudno jest przestrzegać w pełni zaleceń dietetycznych można polecić produkty zawierające aktywną cząsteczkę L112. Cząsteczka L112 działa jak magnes, który silnie przyciąga i wiąże tłuszcze w nierozpuszczalne kompleksy, nie ulegające wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Dzięki tym właściwościom zmniejsza się ilość energii dostarczanej do organizmu oraz obniża stężenie cholesterolu. Jeżeli zjadany jest nadmiar cukrów pomocne mogą być produkty zawierające fasolaminę.


Produkty odchudzające zawierające wapń

Ostatnio nowością na rynku są produkty zawierające wapń. Wykazano w wielu badaniach, że wapń to jeden z ważniejszych pierwiastków koniecznych do prawidłowego spalania tkanki tłuszczowej, hamuje odkładanie tłuszczu i pobudza jego uwalnianie z komórek tłuszczowych


Zielona herbata

Korzystne działanie wywierają także produkty zawierające zieloną herbatę. Składnik ten pobudza termogenezę poposiłkową, czyli ilość energii wydatkowanej przez organizm.


Lek. med. Ewa Matyska-Piekarska
„M&R Genesis Clinic” Europejskie Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych.
00-834 Warszawa ul Pańska 73
www.beznadwagi.pl
tel. 022-314 -71-70
kom.501 077 630



* Artykuł udostępniony dzięki uprzejmości firmy Bio-Chic Sp. z o.o.
KOMENTARZE
Newsletter