Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ocena ryzyka nanocząsteczek
24.10.2008
Unijny organ nadzorczy zbliża się do oceny ryzyka nanotechnologii w żywności. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieją testy wg których możliwa jest ocena ryzyka nanomateriałów wykorzystywanych w żywności.



 Opinia publiczna  uważa, że wykorzystywane testy mają ograniczony zakres działania ze względu na wyjątkowy charakter nanocząsteczek. Niewielkie rozmiary i zdolność do poruszania się w organizmie zwiększają ich reaktywność. Organ legislacyjny UE nawołuje do dalszych badań w celu wyjaśnienia niepewności. Prawo unijne uważa za najważniejsze zdrowie i bezpieczeństwo ludzkie oraz środowiska naturalnego w którym żyje. EFSA bierze pod uwagę zmiany w prawie ustawodawczym w celu zagłębienia się i oceny ryzyka nanotechnologii.

Źródło: EurActiv
KOMENTARZE
Newsletter