Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowy test na obecność tetracyklin w mleku krowim
29.08.2008
Firma Chr Hansen wprowadziła nowy test na obecność pozostałości tetracykliny w mleku, który pozwoli producentom przetworów mlecznych upewnić się, że ich produkty mieszczą się w normach przewidzianych przez Unię Europejską.


W ciągu ostatnich kilku lat znacznie podniósł się współczynnik ryzyka zapadnięcia na różnego typu infekcje wśród populacji krów mlecznych, przez co zwiększało się również zapotrzebowanie na antybiotyki. Tetracykliny są stosowane w leczeniu przede wszystkim w stanach zapalnych gruczołu mlekowego – użycie tej grupy antybiotyków jest szczególnie rozpowszechnione w Hiszpanii.


Podstawowy schemat budowy tetracyklin


Unia Europejska ustaliła limit maksymalnego stężenia pozostałości tetracyklin na 100 cząstek na miliard – kary za przekraczanie tych norm są bardzo surowe. Istnieją dowody, że obecność tetracyklin w mleku krowim może powodować u ludzi reakcje alergiczne oraz oporność na tą grupę antybiotyków u ludzkich drobnoustrojów chorobotwórczych.

Na rynku istnieje zatem stale rosnące zapotrzebowanie na szybkie i proste testy, które pozwalałyby określić, czy badana próbka mleka spełnia wymagane normy.

Firma Chr Hansen uważa, że nowy produkt o nazwie TetraStar spełnia oczekiwania wyniku. Stosowanie testu nie wymaga specjalnego przygotowania ani sprzętu, a wyniki otrzymywane są w ciągu sześciu minut. Test określa nie tylko, czy w mleko spełnia normy dotyczące obecności tetracyklin, ale również czy jakakolwiek tetracyklina obecna w mleku nie będzie oddziaływała szkodliwie na bakterie stosowane w toku produkcji.



Chr Hansen posiada w ofercie również test na obecność antybiotyków β-laktamowych w mleku o nazwie BetaStar. Według danych udostępnianych przez firmę, wzrost sprzedaży tego typu testów wynosi obecnie 10% rocznie.


Marcin Kubiak
źródło: FoodProductionDaily.com


Czytaj również:
KOMENTARZE
Newsletter