Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowy, szybszy test do oznaczania patogenów w żywności
02.02.2010
The Biotest MMB (mixed-mode bending) Food Pathogen System pozwala na szybkie i efektywne oznaczenie patogenów zawartych w produktach żywnościowych. Test opiera się na reakcji ilościowego PCR (Real Time PCR).
Tieraz przy pomocy testu MMB będzie można szybciej i łatwiej zidentyfikować drobnoustroje chorobotwórcze oraz niektóre toksyny przez nie produkowane. Są to szczepy bakterii z rodzaju Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes oraz toksyna Shiga wytwarzana przez Eschirichia coli (STEC).

Metoda oznaczania patogenów składa się z kilku etapów. Najpierw wykonuje się szybką izolację DNA ze szczepów Salmonella, Campylobacter, Listeria, E.coli lub DNA/RNA z wirusów zawierających materiał genetyczny w postaci DNA /RNA. Proces ten jest przeprowadzany na kolumienkach ze złożem krzemionkowym w celu skutecznego usunięcia inhibitorów reakcji enzymatycznych. Następnie wyizolowany DNA/RNA jest bezpośrednio użyty w reakcji łańcuchowej polimerazy w czasie rzeczywistym (real-time PCR). Jest to materiał genetyczny do próby kontrolnej. W końcowym etapie testu analizowana jest próba badana celu ostatecznej identyfikacji mikroorganizmów patogennych.

Korzystając z metody MMB można oznaczać patogeny w produktach spożywczych, w których DNA jest w znacznym stopniu uszkodzone, np. w majonezie, czekoladzie czy parówkach. Wszystkie odczynniki, bogate podłoża Heipha oraz woda poeptonwa wykorzystywane do testów są produkowane zgodnie z normami GMP, czyli Good Manufacturing Practice (Dobra Praktyka Produkcyjna). Jest to zestaw standardów mające na celu skuteczne połączenie procedur produkcyjnych oraz nadzorujących i kontrolnych, aby proces wytwarzania żywności przebiegał prawidłowo według wcześniej określonych instrukcji i procedur, które zapewnią całkowitą powtarzalność i jednorodność wyrobów.

Obecnie test MMB czeka na decyzję z MicroVal* i AOAC RI** o wprowadzeniu danej metody do oznaczania patogenów w żywności zamiast systemu standardów ISO.



*MicroVal jest to Europejska organizacja certyfikacji daty ważności oraz zatwierdzenia alternatywnych metod analiz mikrobiologicznych żywności i napojów bezalkoholowych.

**AOAC RI - instytucja zapewniająca wdrażanie produktów i usług niezbędnych do szybkiego sprawdzenia oraz oceny zgodności metod handlowych i analitycznych.
KOMENTARZE
news

<Maj 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter