Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowy enzym do produkcji chleba
28.09.2009
DSM Food Specialties twierdzi, że opracował nowy preparat enzymatyczny, który zapewni producentom chleba “oszczędny oraz alternatywny” środek w stosunku do CSL i SSL (stearoilomleczanu wapnia i sodu).
Firma rozszerza zakres Panamore o enzym działający na lipidy w mące pszennej przemieniając je w związki posiadające właściwości emulgujące. Jak twierdzi firma niższa dawka enzymu w porównaniu do CSL i SSL pozwoli producentom na oszczędności dochodzące do 50% zużycia składników, składowania i transportu, przy niewielkiej zmianie w procesie produkcji.

Nowy dodatek uzupełnia pierwszy produkt Panamore, wprowadzony w zeszłym roku, a jego nazwa została przemianowana na Panamore Gold.

Powodem stworzenia nowego produktu jest zapotrzebowanie konsumentów na naturalne składniki i chęć usunięcia chemicznych emulgatorów z ich jadłospisów.

Europejską premierę produktu zaplanowano na listopad 2009 roku.
KOMENTARZE
Newsletter