Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
NOWY CEL MOLEKULARNY / D-glukaro1,4-lakton i resveratrol; synergizm działania antyoksydantów
09.05.2008
D-glukaro1,4-lakton jest związkiem pochodzenia  naturalnego, obecnym w pewnym stężeniu w organizmie. Jest on tworzony z kwasu glukarowego i glukaranu wapnia, które są dostępne w dużej ilości w owocach.


Wpływ obu związków na agregację płytek krwi indukowaną trombiną było mierzone z użyciem markerów stresu oksydacyjnego takich jak: powstawanie wolnych rodników oraz aldehydu dimaloniowego, a także formowanie się grup karnonylowych. Badania stwierdziły, że oba związki mają wpływ na tworzenie się agregatów płytek krwi, jednak gdy działają razem obserwuje się duży efekt synergistyczny. Być może kombinacja tych związków stanie się w przyszłości naturalnym lekiem zapobiegającym niepożądanej agregacji płytek krwi.

Resveratrol również jest obecny w roślinach, przede wszystkim w winogronach. Obserwuje się jego zwiększone stężenie we krwi po spożyciu wina. Oba związki mają udokumentowane działanie antyoksydacyjne i wpływają na zahamowanie agregacji płytek krwi. Jest to zjawisko pożądane w leczeniu choroby wieńcowej serca.

Źródło: Olas B., Saluk-Juszczak J., Wachowicz B., D-glucaro 1,4-lactone and resveratrol as antioxidants in blood platelets, Cell Biol Toxicol, 2008, 24:189-199
KOMENTARZE
Newsletter