Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowinki branży słodyczy
24.03.2008
Ostatnie innowacje wśród produktów branży cukierniczej i słodyczarskiej to między innymi dający energię lizak w puszce, sól morska o aromacie czekolady i jadalne kwiaty.


Energetyzujący lizak
Śledząc popularność napojów energetyzujących, wytwórca słodyczy z USA wpadł na pomysł wprowadzenia na rynek energetyzującego lizaka MAXXED Energy Pop. Produkt zawiera taurynę, ginseng, guaranę i witaminy z grupy B, a także kofeinę. Są to składniki obecne zazwyczaj w drinkach energetyzujących i przeznaczonych dla sportowców. Lizak, podobnie jak napoje jest przechowywany w opakowaniu w formie puszki, co pomaga zachować jego świeżość. Grupą docelową są dorośli konsumenci w stosunkowo młodym wieku. MAXXED Energy Pop jest produkowany przez Charms Company, część firmy Tootise Roll Industries z siedzibą w Tennessee.
 
Aromatyzowana Czekoladą Sól Morska
Kolejną innowację stanowią bez wątpienia sole morskie o niecodziennych aromatach. Producent używa organicznej czekolady Dagoba oraz ręcznie zbieranej soli pochodzącej z terenów parku naturalnego Ria Formosa w południowej Portugal. Organiczna czekolada nadaje „kremowy, dymny i bogaty czekoladowy aromat”. Producent reklamuje swój produkt jako idealny dodatek do sałatek, drinków, niektórych deserów i grillowanych mięs. Sól czekoladowa stanowi tylko jedną pozycję z lini Lords of Salt produkowanej przez  Barhyte Speciality Foods w Oregonie. Inne interesujące smaki to sole o aromacie winogron Chardonnay i orzechów laskowych.

Jadalne kwiaty
Jadalne kwiaty są produktem sprzedawanym pod nazwą Flor & Flor przez francuską firmę Florinnov. Technologia produkcji obejmuje opatentowaną metodę szybkiej krystalizacji. Około 10 000 kwiatów jest krystalizowanych każdego dnia, z zachowaniem smaku przez naturalne dodatki. Można wybierać wśród róż, jaśminu i fiołków. Jadalne kwiaty to dodatek do deserów, sałatek i desek z serami, ale ich główne zastosowanie to dekoracja ciast.

Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter