Nowe źródło kwasów omega-3
Niemiecka firma biotechnologiczna InterMed Discovery (IMD) zarejestrowała „mikrobiologiczne źródło” kwasów omega-3, które oferuje alternatywną drogę pozyskiwania tych substancji.
- Na obecny moment wiemy, że taka produkcja kwasów omega-3 jest źródłem EPA (kwasu eikozpentaenowego) oraz DHA (kwasu dokozaheksaenowego). Dalsze prace nad zastosowaniem tych składników żywności będziemy kontynuować we współpracy z Uniwersytetem Saarland -mówi Erik Metz, dyrektor finansowy IMD.
Firma nie chciała ujawnić więcej szczegółów na temat samego źródła pozyskiwania leczniczych substancji.
Rozwiązanie mające na celu wykorzystanie mikroorganizmów do wytwarzania tych związków zostało zaproponowane przez prof. Jacka Winkler’a, eksperta od kwasów omega-3 jak również dyrektora Nutrition Policy Unit at London Metropolitan University.
- Takie rozwiązanie techniczne pozwoli na zwiększenia ilości wytwarzanych kwasów omega-3, które obecnie pozyskiwane są z fermentowanych alg i roślin GMO (soja i rzepak). Zamiar wprowadzenia do obrotu spożywczego tych związków, poszerzy ich funkcjonalność biznesową - mówi Winkler.
Źródło: www.foodnavigator.com
KOMENTARZE