Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowe etykiety dla produktów bezglutenowych
28.01.2009
Bruksela wprowadziła nowe etykiety dla produktów bezglutenowych. Oznacza to wzrost kosztów dla piekarni.
W ramach nowych europejskich regulacji, jedynie produkty, które zawierają mniej niż dwadzieścia milionowych glutenu będą mogły ubiegać się o używanie terminu „produkt-bezglutenowy”.

Dla przemysły spożywczego to dziesięciokrotne zaostrzenie dotychczasowych przepisów. Nowe zasady mają ogromne znaczenie dla ludzi cierpiących na celiakia z poważnymi problemami  z wchłanianiem, brakiem tolerancji na gluten, który powszechnie występuje w produktach wytwarzanych ze zbóż (pszenica, jęczmień, żyto).  Od 2000r. sprzedaż artykułów bezglutenowych wzrosła o 300 procent. Według Sue Hattersley, kierownika ds. polityki żywienia i alergii, zaostrzenie przepisów ma zapewnić wszystkie osoby cierpiące na nietolerancję glutenu o nieszkodliwości danego produktu. Europejskie prawodawstwo przewiduje dopuszczeniu produktów wytwarzanych ze zbóż  których zawartość nie przekracza sto części na milion z etykietami „bardzo niska zawartość glutenu”. Producenci mają czas do 1 stycznia 2012 roku aby dostosować się do wymogów UE.

Włókna glutenu



Rozporządzenie Komisji dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu
KOMENTARZE
Newsletter