Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowe białka do jasnych butelek
21.10.2009
Stworzenie jasnych napojów funkcjonalnych nadających się do przejrzystych butelek jest wielką zaletą nowego hydrolizowanego białka serwatki firmy Milk Specialties.
Białko serwatki jest popularnym składnikiem w żywieniu sportowców, ale może spowodować nieatrakcyjny wygląd napojów. W tym wypadku producenci wykorzystują nieprzezroczyste butelki, które nie pozwalają zobaczyć napój przed jego kupnem.

Podczas dodawania białka do napojów funkcjonalnych przyjmują one mleczny i kremowy wygląd i jednocześnie zostają zagęszczone. Po pewnym czasie następuje jednak rozwarstwienie napoju.

W tym przypadku producenci nie wykorzystywali przezroczystych butelek i mogli jedynie polecić konsumentowi mocno wstrząsnąć przed użyciem. Nowe hydrolizowane białko serwatki pozwala na wykorzystanie jasnych butelek oraz usunięcie polecenia wstrząsania z etykiet.

Wytwarzane przy użyciu łagodnych hydroliz oraz filtracji białko nadaje się do rozlewu na gorąco. Jest to niemożliwe podczas wykorzystania normalnej serwatki z powodu możliwości wystąpienia koagulacji.
KOMENTARZE
Newsletter