Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowa witamina E
06.04.2009
Włoscy naukowcy zidentyfikowali nowego członka rodziny witamin E. Otrzymany został on z kiwi (Actinidia deliciosa 'Hayward') zgodnie z wynikami badań.
Występuje osiem form witaminy E: cztery tokoferole (alfa, beta, gamma i delta) i cztery tokotrienole ( także alfa, beta, gamma i delta). Alfa-tokoferol  najczęściej odnajdujemy w diecie europejskiej, natomiast w diecie amerykańskiej najbardziej rozpowszechnioną formą jest gamma-tokoferol.

Owoce nie są najczęstszym źródłem witaminy E, poza awokado i kiwi. Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Food Chemistry, kiwi jest nie tylko dobrym źródłem alfa- i delta-tokoferolu ale także nowej witaminy E nazwanej delta-tokomonoenol.

Badacze podkreślają, że ekstrakt ze skórki kiwi zawiera istotne ilości delta-tokomonoenolu, który wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, wyższą nawet od delta-tokoferolu.
KOMENTARZE
news

<Listopad 2025>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter