Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowa, tania metoda oznaczania melaminy
03.08.2009
Naukowcy odkryli enzym, dzięki któremu oznaczanie melaminy w mleku i innych produktach spożywczych stanie się znacznie tańsze i mniej pracochłonne.
Zespół analityków z University of Minnesota’s BioTechnology Institute (BTI) zaproponował nową metodę detekcji melaminy w mleku, śmietanie, lodach i napojach czekoladowych. Poczyniono również kroki w kierunku zaadaptowania jej do wykrywania tego związku w mięsie i owocach morza.

- Do tej pory analiza melaminy wymagała drogiej, specjalistycznej aparatury i wykwalifikowanego personelu. Ta metoda [enzymatyczna] uprości test i zredukuje koszty jej oznaczania - czytamy w oświadczeniu BTI.

Do kosztownych technik wykorzystywanych w analizie melaminy zalicza się wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC) i chromatografię gazową z detekcją masową (GC/MS). Nowy sposób wykrywania zanieczyszczenia polega na zastosowaniu enzymu rozkładającego jedno z wiązań C-N melaminy. W wyniku reakcji powstaje amoniak, który następnie można oznaczyć za pomocą prostego testu.

Melamina (C3H6N6 - cyjanuramid), to bezbarwna, krystaliczna substancja dodawana przez nieuczciwych producentów żywności w celu zafałszowania zawartości białka w produkcie. Organizm ludzki nie jest w stanie jej przyswoić, co skutkuje niewydolnością nerek. Konieczność badania produktów spożywczych pod kątem zawartości cyjanuramidu stała się szczególnie konieczna po niedawnej aferze w Chinach, gdzie na skutek zatrucia setki tysięcy dzieci poważnie zachorowało, a sześcioro zmarło.
KOMENTARZE
Newsletter