Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa zakłada w prognozie stały wzrost produkcji serów, której poziom zbliży się w 2015 r. do 10 mln ton i będzie tym samym o 11 proc. większy niż w 2007 r. Większość tego wzrostu zostanie wchłonięta przez rosnące spożycie w obrębie Wspólnoty.
Natomiast zakładany w tym czasie 6 proc. wzrost produkcji OMP i aż 13 proc. - PMP przyczyni się do zwiększenia eksportu mleka w proszku. Z drugiej strony, unijna produkcja masła ma począwszy od 2011 r. być mniejsza niż spożycie wewnętrzne, co może doprowadzić do tego, że Unia stanie się znaczącym importerem netto tego tłuszczu. Raport sugeruje duże prawdopodobieństwo nagromadzenia się zapasżw interwencyjnych, które w 2010 r. mogą sięgnąć 100 tys. ton masła i 140 tys. ton OMP.
FAMMU/FAPA / Portal Spożywczy
KOMENTARZE