Prezes Browaru Staropolskiego mówi: - „Przed wojną w woj. łódzkim było ponad 10 lokalnych browarów, teraz zostało tylko 3”. Najprawdopodobniej tym roku browar wyprodukuje jedynie 30 tys. hl. piwa, natomiast jego moce produkcyjne to 100 tys. hl. piwa. Firma zatrudnia obecnie 35 osób, podczas gdy w 2002 w Browarze Staropolskim pracowało ich siedemdziesiąt. Koszt wyprodukowania 1 litra piwa zależy od jego rodzaju, ale średnio to około 1,4 zł, z czego 84 groszy to akcyza. Do tej kwoty dochodzi koszt konfekcjonowania, transportu oraz podatek VAT.
Marian Strzeliński prezes Browaru Staropolskiego ze Zduńskiej Woli ocenia, że w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych koniunktura na rynku piwa była bardzo dobra. Sytuacja się zmieniła po 2002 roku, kiedy na Polskim rynku pojawiły się trzy koncerny: Sab Miller, Heineken i Carlsberg. Produkcja i sprzedaż w Zduńskiej Woli zaczęła spadać. Podobnie działo się w innych małych, lokalnych browarach.
Źródło: portalspożywczy.pl
KOMENTARZE